Dieta ar trebui sa fie bogata in carbohidrati inainte de inceperea exercitiilor fizice.
Regimul alimentar al atletului ( si a celui incepator) ar trebui sa indeplineasca urmatoarele cinci criterii: saraca in grasimi, bogata incarbohidrati, proaspata, diversificata, netratata. In principiu, aceasta ar fi o dieta normala, care include aproape toate ingredientele pe care sa le absoarba organismul. Dar, totodata, si suplimentele energetice se dovedesc a fi foarte folositoare, de exemplu, produsele incarcate cu carbohidrati.
Inainte de inceperea antrenamentelor intensive, rezervele de carbohidrati din muschi ar treui sa fie bine umplute. Acest lucru poate fi atins reducand durata si intensitatea antrenamentului atunci cand consumam mancaruri bogate in carbohidrati. Pentru a atinge maximul rezervei de carbohidrati, este necesara primirea pe parcursul a 3 zile a cate 7-10g de carbohidrati per kilogram de masa corporala zilnic. Aceasta procedura de incarcare cu carbohidrati ar trebui practicata in timpul antrenamentelor, inaintea unei competitii importante.
Prin umplerea “rezervorului” de carbohidrati al organismului, greutatea corporala va creste cu 3 kg, deoarece cu fiecare gram de carbohidrati, se adauga si 2.7g de apa. Asta nu inseamna ca ne ingrasam. Corpul stocheaza si apa impreuna cu carbohidratii, iar cresterea in greutate, este pur si simplu un rezultat al aportului de carbohidrati (aprox. 500-600g) si a apei (aprox. 2.5kg), grasimea nu se formeaza. Apa este importanta pentru racirea organismului in timpul exercitiilor. Dupa antrenament sau competitie, apa si carbohidratii (cele 3 kg) dispar complet.