Dieta dupa antrenamente

Imediat dupa antrenament sau concurs, functionarea sistemului imunitar se diminueaza. Cu cat antrenamentul este mai intens, cu atat mai mult. De aceea organismul este mai predispus la infectii in orele dupa antrenament. Perioada de suspiciune de infectie este cunoscuta ca “open window”, iar efectul total se numeste “open window effect”.

Un aport concomitent de carbohidrati dupa antrenament, reduce acest efect , astfel suspiciunea aparitiei vreunei infectii se reduce semnificativ. Simultan, rezervele de carbohidrati din corp vor fi refacute, ceea ce reduce timpul de refacere. Reintregirea rezervei de glicogen se va produce mai eficient, cu cat mai rapid dupa antrenament se administreaza carbohidratii, ideal ar fi in cateva minute.

Folosirea de produse de refacere este ideala dupa antrenament, influentand refacerea rezervei de carbohidrati, reduce efectul “open window”, iar refacerea tesuturilor musculare afectate este imbunatatita prin aportul de proteine, carbohidrati si minerale.

Pentru a combate efectul “open window”, se recomanda si consumul de L-Glutamina si aminoacizi cu lanturi ramificate.

In principiu, se aplica aceleasi reguli de dieta ca si inainte de antrenament. Hrana ar trebui sa fie saraca in grasimi, bogata in carbohidrati, proaspata, diversificata si netratata. Proteinele ajuta la refacerea post antrenament.

Atletii cu experienta asculta semnalele corpului: setea indica un nivel scazut al apei sau deschidratare, foamea, nevoia de carbohidrati iar pofta de ceva dulce, nevoia de vitamine, in special sodiu si potasiu.