O ora de alergari cu o intensitate de 70 % VO2max (ceea ce reprezinta o rata a pulsului in jur de 160 pentru un tanar in varsta de 20 ani), arde in jur de 1000kcal la un barbat care cantareste 80-85 kg. La un nivel asa intens de antrenament, in jur de 80% din energie provine de la carbohidrati. Asta inseamna ca, sunt folositi in jur de 200 grame de carbohidrati. Acest lucru duce la cresterea nevoii de carbohidrati. Nivelul stocului de carbohidrati se epuizeaza si au nevoie sa fie inlocuiti, astfel incat corpul sa se restabileasca pana la urmatoarea activitate.
Rezervele de carbohidrati sunt depozitate in muschi si ficat sub forma de glicogen. Rezervele totale pot ajunge pana la 300-500 grame la un om “normal”, si peste 1 kg la un atlet de elita, ceea ce reprezinta nivelul maxim de stocare. Deosebit de importanta este inlocuirea nivelului de provizii dupa un antrenament intens de cateva zile la rand sau chiar de mai multe ori pe zi. Daca acest lucru nu se intampla, exista riscul ca provizia de glicogen sa fie “golita”, acest lucru provocand oboseala, ceea ce duce la un antrenament ineficient.
Ce cantitate de carbohidrati digestibili trebuie sa fie consumati in afara dietei de baza, pentru a acoperi nevoia de carbohidrati in cazul antrenamentului/competitiei? La articolul cu “Arderea carbohidratilor” se gasesc tabelele cu raspunsul.